tisdag 23 oktober 2012

Eclairs


De här goda rackarna har jag velat baka länge men har inte kommit till skott förrän idag :) Dessa heter Eclairs och smakerna innuti verkar ju onekligen vara många. Har sett både grädde, vaniljkräm och chokladkrämer, kolakrämer och sylt.
Idag blev det en plåt med bara grädde innuti och en plåt med vaniljkräm. Och receptet.... kommer här :)

ca.8-10 st

CHOCOLATE ÉCLAIRS
chouxsmet:
1,5 dl vatten
50g
1,5 dl vetemjöl
2 ägg

vaniljkräm:
1 vaniljstång, delade och fröna urskrapade
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
2 äggulor
2 tsk maizena

100 g smält mörk choklad

Chouxsmet: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet och vispa i smöret. När smöret har smält helt, sikta i mjölet och vispa smeten kraftigt tills smeten släpper från kanterna. Ställ tillbaka kastrullen på svag värme och vispa ett par minuter till. Låt smeten svalna en aning och vispa i äggen. Vispa smeten ordentligt så att den blir slät och fin. Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 8-10 avlånga eclairs på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda bakverken i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 18-22 minuter.(tog längre i min ugn) Låt svalna helt och gör under tiden vaniljkrämen.

Vaniljkräm: Koka upp vanilj, grädde och socker i en kastrull. Låt grädden svalna och lyft ur vaniljstången. Vispa i maizenan och äggulorna i vaniljgrädden och ställ tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa kraftigt i vaniljkrämen tills den har tjocknat. Låt krämen svalna och häll sedan över den i en spritspåse. Spritsa in vaniljkrämen i éclairbakelserna genom att göra ett litet hål i ena änden. Avsluta med att ringla den smälta chokladen över bakelserna

Receptet lånade jag ifrån Kalasgott.

onsdag 17 oktober 2012

Syndig nougattårta


Ja ibland måste man väl få vara syndig? eller hur??? :)
Jag blev tipsad om Åsa Swanbergs bok "Sweet dreams" och jag måste ju säga att nog finns det en hel del syndigt goda saker i den. Liiite besviken på bilderna dock, lite mörka och dystra. Men mycket enkla bakverk som såg lyxiga och goda ut.
Först ut blev då den syndiga nougat tårtan. Och som ni ser på första bilden, dvs min bakade tårta så ser den inte ens i närheten ut som Åsas på bilden längst ner.
Jag har faktiskt tagit kort på boken och av bilden på hennes syndiga nougat tårta :)


Jag försökte mig på det där med att låta nougaten rinna ner över tårtan å bli så där som på bilden. Men jag gav upp till slut och tog tag i osthyvlen och hyvlade nougaten. Och eftersom nougat e så där syndigt god så drog jag på lyxvarianten, dvs hela paketet :)
Smakade själv bara en liten tsk och nog var den riktigt syndigt god. Vet dock inte om det blev för mycket om jag hade tagit en rejäl bit med tanke på hur pass sockerbombs aktig den var med dess ingredienser. Men den hade iafl en strykande åtgång och tog snabbt slut. Inget i frysen och inget i soporna :) Så då måste den ändå ha varit god :)



Receptet då :) Ja här kommer det


SYNDIG NOUGATTÅRTA
Kaka
400 g hasselnötsmassa
1 ägg
3 äggvitor
1/2 dl kakao

Fyllning
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
3 äggulor

Dekorering
100 g nougat (eller 500g hyvlad med osthyvel som jag gjorde)


Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ihop hasselnötsmassan, ägg, uppvispade äggvitor och kakao. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30min. Låt kakan kallna

Fyllning: Vispa grädden. Hacka chokladen grovt och smält den, låt stå en stund att svalna. Rör sedan ner en äggula i taget i chokladen, mixxa gärna med stavmixer. Vänd ner grädden, lite i taget. Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys tårtan i 1 timme.

Dekorering: Smätl nougaten och ringla den över tårtan. Ställ in den igen i frysen i minst 3 timmar. Ta ut tårtan  30 minuter innan den ska serveras. Dra försiktigt en kniv längst kanten och lossa sedan tårtan från formen.

Jag frös den i en timme, och rekommenderar att hoppa den där biten med att smälta nougaten för det blev inte alls bra. Det som däremot blev kanon var att bara hyvla över nougaten som kebab slimsor :) Ska det vara nougat så ska det vara ;)

Scandinavian Cake Show 2012


Jahapp hörrni, detta lär ju nog vara det längsta blogginlägget med massor med bilder. :)
De flesta i min närhet vet att jag och två kompisar åkte till Kungälv utanför Göteborg i slutet på förra månaden. Det var nämligen dax för årets.....

Scandinavian Cake Show 2012

Som jag har trånat efter att åka på detta event.



I år blev det äntligen av, och jag måste verkligen säga att grymt fint ställe med mysig gata som gick från Hotellet Fars Hatt in till centrum.  Kolla vidare på dessa underbara bilder ifrån vår promenad.









På kvällen när vi gick längst med denna gatan första gången hittade vi en stig som kallades för "Kärleksstigen" och en brant uppförsbacke, vi bestämde oss för att gå kärleksstigen följande dag, och nog kan man lugnt säga att den var brant, men otroligt fin :) och även den tog oss till centrum till slut :)


Nu har vi då kommit oss till Scandinaviens Cake Show och dessa första tårtorna är från förra året, 2011
För som ni förstår så är det ju inget annat än frigolit innan för all sockerpasta och dekorationer :)














Resten av tårtorna är då alltså från årets show, 2012.
Jag som då längtat så otroligt efter att få åka på detta blev ändå lite smått besviken över hur litet det faktiskt var. Jag trodde det skulle vara mycket större och med fler företag. Så lite smått besviken var jag nog allt. Men däremot grymt jobbat av alla duktiga bagare, och bästa av allt var ju trots det att träffa de som är likasinnade och även lite värre än mig själv ;) och framförallt extra roligt att få träffa de 2 jag mest har kontakt med i denna värld :)

Och inte att glömma, den otroligt härliga tjejiga myshelgen jag fick med mina två otroligt goa kompisar :)

Så nu gott folk, luta er tillbaka och kolla på dessa otroliga skapelserna i tårtvärlden. Visst är de grymma? :)

















tisdag 16 oktober 2012

Tidningskungen


Man är ju lite smått tokig i tidningar och böcker som gäller mat och bak, Kikade in på Tidningskungen.se och botaniserade runt lite, hittade många smaskiga utländska tidningar som man gärna hade velat sätta tänderna i. Vilken chock det blev när jag upptäckte att flera av de kända tidningarna var hutlöst dyra, är det för att det är dyrt att frakta dem till Sverige eller är det för att de är så pass kända att tidningarna i sig är dyra?.. Klickar ni HÄR kommer ni raka vägen in till mat, vin och baktidningar. ;)


Den omtalade Donna Hay, hade ju varit spännande att ta hem några sådana här nr för att se om det är något att hänga i julgranen eftersom hon är så pass omtalad i bakvärlden :)





 Jamies tidning hade jag mer än gärna prenumererat på, men anser att den prislappen är alldeles för stor för min  plånbok. Lägger hellre de pengarna på annat än en tidning isåfall.

Journal chocolat har jag faktiskt prenumereat på innan, sååå läcker tidning om allt i chokladväg. Till slut tröttnar jag och vill ha något annat, men jag lär garanterat återkomma till denna tidning igen om jag känner mig rätt ;)



Nej tusan, jag får nog gå in och kika lite mer på Tidningskungen, kanske det blir en prenumeration av någon sort i alla fall ;)

Och ni som inte gillar mat och baktidningar utan andra tidningar. Gå in ändå på tidningskungen för där finns nog tusan precis alla tidningar man bara kan hitta :)

måndag 8 oktober 2012

LCHF godis


Även om man undviker kolhydrater just nu pga att min mage inte riktigt är överrens med just kollisar så blir man ju ändå sugen på nåt gott ibland :)
Satt och funderade till slut att jag nog kanske kunde knåpa ihop något gott, blev gott men maffigt och kanske inte så sött som jag ville ha det, dvs iafl liiiite sött. Nästa gång får det nog bli någon form av sötningsgrej i :)
Positiva är att det suget man hade försvann efter en stackars liten boll till kaffet och det är ju perfekt :)



Receptet då... det finns säkert många liknande men jag har faktiskt petat i det jag hade

Jordnötsbollar

1 burk Markattas, osötade och osaltade jordnötssmör
2 dl kokosflarn (går bra med kokosflingor åxå)
0,5 tsk ekologisk vaniljsocker(frön)
ca 0,5 dl hassenötsmjöl (för att få en bra konsistent att få bollar)

86% mörk choklad
1msk ekologisk kokosfett

Gör så här:

Töm hela burken med jordnötssmöret i en bunke, tillsätt kokos, vanilfrön och hasselnötsmjöl
Blanda ihop allt och rulla till små små bollar och ställ kallt en stund.

Smält mörk choklad tillsammans med kokosfett, doppa bollarna och strö över flingsalt eller kör utan.


Som sagt, måste fixa till detta recept med lite mer söthet i :)
Är man inte så rädd för socker så kan man ju alltid ha vanlig jordnötssmör i,blir garanterat gott ;)