söndag 8 februari 2015

Rimbobullar



 Åhh jisses så många år sedan det var jag gjorde Rimbobullar.... är bra över 15 år sedan och troligen nåt år till på det. Men idag, kände jag mig aningen bättre i magen och piggare och var otroligt rastlös. Och eftersom dessa är kalljästa och busenkla att göra så föll det på plats alltihopa.
För recept... kika ner under nästa bild :)



RIMBOBULLAR
50 gram jäst
4dl kall standardmjölk
400 g smör
2 msk strösocker
ca12dl vetemjöl


Fyllning:
200 gram mandelmassa
200 gram smör
3 msk vaniljsocker
3 msk strösocker

Till topping:
1-2 ägg(uppvispad med gaffel)
flagad mandel
pärlsocker

Glasyr:
Florsocker
Citron
vatten


Lös upp jästen i mjölken, den är svårlöst men vispa lite med en vanlig handvisp.
Finfördela smöret och lägg det i mjölkblandningen med strösocker.
Knåda degen med degkrok eller förhand och tillsätt lite mjöl i taget så att inga smörklumpar lämnar kvar. Knåda in all mjöl och knåda tills du har en jämn, blank och fin deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och låt den vila medan du gör i ordning fyllningen.

Mixa, eller vispa ingredienserna till fyllningen, smöret ska bli vitt och poröst.

Rada upp pappersformar på plåtar så att de står klart att användas. Kavla ut degen så att den blir ca 3-4 mm tjock ungefär. Skär sedan degen i fyrkantiga bitar, ca 10X10cm, om du vill ha riktigt stora härliga bullar eller så gör du dem mindre om du vill ha mindre och fler bullar :)

Lägg en klick fyllning på varje degfyrkant,m ca ½-1msk
Vik ihop hörnen på degen mot varandra så att du skapar ett litet degknyte som du nyper ihop upptill och på sidorna så att inte all fyllning rinner ut.
Lägg ner dina degknyten i formarna. De skall täcka ungefär halva till 2/3 av formen.
Låt dina bullar nu jäsa under en handduk i 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.
Knäck ägget eller två, och vispa det med gaffeln lite lätt. Pensla dina färdigjästa bullar med ägget, strö över mandeln och pärlsockret. Grädda långt ner i ugnen i ca 10-12 minuter. Stora bullar behöver lite mer tid. Så håll lite koll.
När bullarna är gyllenbruna är de klara. Låt bullarna svalna ordentligt.

Ta lite florsocker, citronsaft och lite vatten och gör en glasyr, så pass tunn att den rinner av skeden. För snyggaste resultatet använd en tsk och ringla över bullarna :)

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar